Православно Спортско Друштво Света Србија, Београд, Србија

Православно Спортско Друштво

Актуелности

6 sobranjeУ суботу 8. јуна, на спортским теренима Аде Циганлије (терени десно од кружног тока) одржава се Шесто Спортско Сабрање Свете Србије. Овај догађај који има статус Манифестација од посебног значаја за Град Београд, са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, већ шест година организује Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС). Она је уз промовисање важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих, до сада укупно заинтересовала и на једном месту окупила, више од 130.000 посетилаца, деце и њихових породица.

fucazasrbeНа иницијативу Управе фудбалског балона Енфилд, Православног Спортског Друштва Света Србија (ПСУСС), спортске акције ”Тројка из блока” и хуманитарне организације ”Срби за Србе” у суботу 9. марта 2019. године у балону ”Енфилд” на Звездари (Волгина бб) одржаће се први хуманитарни турнир у фудбалу. Оваквом хуманом позиву, одазвао се велики број екипа, укупно 20 и приличан број добротвора који ће кроз котизацију и друге хуманитарне прилоге помоћи угроженој породици са Косова и Метохије чији ћемо идентитет објавити по завршетку хуманитарне акције.

darivanjeДеца спортисти Православниг спортског удружења “Свети Срб и ја” практикују већ четири године, да за своје вршњаке припремају пакетиће за Божић и Светог Саву. Ове године су својим трудом одвајајући од свог џепарца, а уз подршку Светосавског звонца и Студентске ХО “Осмех на дар”, припремили 150 Светосавских пакетића за своје млађе вршњаке предшколце у Куршумлији.

ssava2019Свети Сава, трећи син српског владара Стефана Немање и његове жене Ане, рођен је у њиховом двору у Расу и на рођењу је добио име Растко. Отац му је дао на управу део српске земље - Хум. Међутим, младић је побегао од световних метежа и части, замонашио се на Светој Гори и добио монашко име Сава (српски облик имена Sabba). Био је ктитор, законодавац, јеромонах, архимандрит, теолог, беседник, дипломата, државник, архиепископ и организатор самосталне српске цркве. Храмови који су подизани и усавршавани под његовим надзором задовољавали су највиша естетска мерила свога времена. Свети Сава је не само први српски књижевник већ и писац антологијских дела на срском језику.

IMG 4723Деца спортисти ПСУ ”Свети Срб и ја” (ПСУСС) су и ове године пливали за Часни Крст. Практикујући хармонично васпитање тј. бригу и о души и о телу, данашњим својим учершћем на овом спортско-духовном догађају, спровели су горе споменути лајт мотив Свете Србије у дело.

casni krst 2019Бог се крсти! Ваистину се крсти!

Деца спортисти ПСУ ”Свети Срб и ја” (ПСУСС) ће дати свој допринос у обележавању празника Крстовдана и Богојављења тако што ће као и прошле године пливати за Часни Крст. Ова прелепа манифестација која на најлепши начин кроз синергију духовности и спорта оживљава нашу традицију и обичаје, а све кроз учешће деце као њених главних актера, започета је 2018. године са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, а у организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачкe. Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС) желећи да ове године активно укључи још више своје деце спортиста у овој витешкој дисциплини и да омасови и подигне овај спортско-духовни догађај на још виши ниво, уз подршку Светосавског звонца, Савеза за скокове у воду Србије и Градског центра за физичку културу ”Стари ДИФ” организоваће такмичење пливања за Часни Крст на Крстовдан – петак 18 јануара са почетком у 13 часова, на базенима старог ДИФ-а. За најбоље обезбеђени су дарови и награде, као и плакете, пехари и медаље.

difПСУСС је у свом раду веома посвећена грађењу веома динамичних и блиских односа са спортским институцијама које су по свом концепту окренуте систематском спортском развоју деце, што је од општег значаја за наше друштво у целини. Једна од тих институција је свакако Центар за спортску кутуру ”Стари ДИФ”.

Bozicna cestitka za sajt ХРИСТОС СЕ РОДИ - ЗАИСТА СЕ ХРИСТОС РОДИ !!!

bozic2019Православно спортско удружење "Свети Срб и ја" се културним и спортским активностима припремило за обележавање рођења Богомладенца Христа - Божић.

idealСви смо углавном свесни и често слушамо о значају спортске активности за психофизичко здравље деце, односно човека уопште. Човек, будући психофизичко биће (не би требало изоставити, рекли бисмо најважнији, духовни „зид“ у одбрани човека и његовог јединства), кроз спорт има могућност да унапређује не само своје тело, већ и своју психу, испуњавајући је садржајима које би спорт требало да промовише - заједништвом (јединством, „тимским духом“), радошћу кроз игру и дружење (социјализацију), поштовањем себе и Д(д)ругог, зашто да не и постизањем успеха (стицањем аутономије и компетенције), односно надметањем (пре свега у односу на самог себе и своје слабости) кроз учење и развој.

Наша FaceBook страница

Наше Twitter објаве