Православно Спортско Друштво Света Србија, Београд, Србија

Православно Спортско Друштво

Актуелности

uskrs 2018Деца спортисти Свете Србије, данас су наставила обележавање великог празника Васкрсења Господњег. Након јучерашњег дана који су провели са својим најближима, данас су се после Свете Литургије, окупила у порти Храма Светог Саве и уз куцање јајима, радост и игру, позвали све своје вршњаке који су се нашли на истом месту, да заједно поделе радост празника над празницима честитајући се радосним поздравом: ”Христос Васкрсе, Заиста Христос Васкрсе!”

vaskrs18Озарени великом радошћу Васкрсења Христовог и славећи победу живота над смрћу, поздрављамо вас радосним поздравом:
Христос Васкрсе!

деца спортисти Свете Србије

drugi naslovnaНовине Српске Патријаршије: ”Православље” у најновијем броју о Светој Србији
Интервју генералног секретара Владимира Радовића, поводом јубилеја - пет година Свете Србије
(текст преносимо у целости)

ivanasampionСва деца спортисти, тренери и управа ПСУСС – ПСД ”Света Србија”, од срца честитају Ивани Шпановић и њеном стручном штабу, на историјском успеху постигнутом на Светском атлетском првенству у дворани и освајању шампионског трона у дисциплини скок у даљ за жене. Овиме је постигнут историјски успех не само за Иванину спортску каријеру, него и Српску атлелтику уопште. Освајањем златног одличја, наша Ивана је објединила светске титуле у јуниорској, коју је освојила 2008. године и сениорској конкуренцији, десетој по реду у каријери коју доноси са великих такмичењима.

pasjanПСУСС у оквиру свог развојног пројекта ПСД ”Света Србија” у плану тренажних активности посебну пажњу посвећује раду са децом на Косову и Метохији. Тако је у акционом плану за 2018. годину, поред отварања нове спортске филијале у енклави Ново Брдо, следећи сегмент у српској средини Косовског Поморавља, Пасјану, након фудбалске отварање и одбојкашке секције. Опрема и рекцвизити за рад су обезбеђени, а недавним добављањем грејача – плинског топа, омогућен је и несметани тренажни процес и током хладних зимских месеци у фискултурној сали ОШ ”Миладин Поповић”.

sahistkinjaМлади спортисти ПСУСС-ПСД ”Света Србија” су учествовали на петом Светосавском шаховском турниру који су организовали Светосавско звонце и Први српски шаховски савез. Турнир је одржан 21. јануара, у свечаном атријуму Центра за културу ”Влада Дивљан”, а под покровитељством ГО Палилула и уз учешће преко 90 малих шахиста.

casni krst topСа благословом Његове Светости патријарха српског Господина Иринеја, у организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, а уз подршку Светосавског звонца и ПСУСС-ПСД ”Света Србија”, деца нижих разреда основних школа Града Београда пливала су за Часни крст.

FullSizeRender 10Поучени веома лепим утисцима са прошлогодишње свечане градске прославе Спасовдана, када се ПСУСС-ПСД ”Света Србија” активно укључила и са својим организацијским капацитетом помогла да се ова духовна манифестација саборно омасови, братство храма Вазнесења Господњег, позвало је Димитрија Стикића, председника и Владимира Радовића, генералног секретара ПСУСС на састанак око договора за овогодишњу прославу Крсног имена наше престонице.

tenisernajboljiДа на Косову и Метохији живе веома талентовани спортисти ПСУСС-ПСД ”Света Србија” је схватила још приликом покретања својих спортских секција у Пасјанима надомак Гњилана. Иако живе у веома тешким условима, окружени не баш пријатељски настрoјеним комшијама, приморани да се колико-толико слободно крећу само на територији својих енклава, деца расту и сазревају, схватајући већ веома малa сву озбиљност живота на КиМ. Ипак ситним радостима детињства теже и прижељкују их у свом окружењу, те је стога Света Србија чим се указала прилика да прошири свој рад на КиМ, то учинила у српској енклави Ново Брдо. У самим припремама за ову како организацијски тако и спортски веома озбиљну операцију, ПСУСС је упознала једног правог малог шампиона. Зове се Филип Павић, има једанаест година и у сезони 2016/2017 је најбољи тенисер на Косову и Метохији у својој генерацији.

novobrdonasДа континуирани рад ПСУСС-ПСД ”Света Србија” из године у годину даје све боље резултате на самом терену, говори нам и стварање услова за отварање још једне спортске филијале на Косову и Метохији. Сходно томе да Света Србија од самог оснивања посебну пажњу посвећује свом раду у јужној српској покрајини, након покретања и постављања на ноге филијале у енклави Пасјане, наставље даље освајање Косовског Поморавља оснивајући у енклави Ново Брдо своје ново спортско чвориште. Захваљујући подршци локалне самоуправе и свештенства парохије Новобрдске, на челу са протонамесником Стевом Митрићем, удруженим снагама Света Србија покреће свој рад у који ће укључити око 120 деце која живе на територији ове општине. Оно што посебно радује све људе у ПСУСС, јесте чињеница да свој рад у колевци српства настављју тамо где је некад био привредни, културни и духовни центар Србије.

Наша FaceBook страница

Наше Twitter објаве