Православно Спортско Друштво Света Србија, Београд, Србија

Православно Спортско Друштво

Актуелности

Bozicna cestitka za sajt ХРИСТОС СЕ РОДИ - ЗАИСТА СЕ ХРИСТОС РОДИ !!!

bozic2019Православно спортско удружење "Свети Срб и ја" се културним и спортским активностима припремило за обележавање рођења Богомладенца Христа - Божић.

idealСви смо углавном свесни и често слушамо о значају спортске активности за психофизичко здравље деце, односно човека уопште. Човек, будући психофизичко биће (не би требало изоставити, рекли бисмо најважнији, духовни „зид“ у одбрани човека и његовог јединства), кроз спорт има могућност да унапређује не само своје тело, већ и своју психу, испуњавајући је садржајима које би спорт требало да промовише - заједништвом (јединством, „тимским духом“), радошћу кроз игру и дружење (социјализацију), поштовањем себе и Д(д)ругог, зашто да не и постизањем успеха (стицањем аутономије и компетенције), односно надметањем (пре свега у односу на самог себе и своје слабости) кроз учење и развој.

krnjaca 2Хуманост на делу су у недељу, 7. октобра имали прилику да покажу становници Крњаче и осталих околних насеља Градске општине (ГО) „Палилуле“ и града Београда, јер је тог дана био организован спортски догађај хуманитарног карактера, чији су гости били и деца Свете Србије. Недеља је започета Светом Литургијом у цркви апостола Луке у Крњачи. Након Свете Литургије, у порти цркве, организован је трећи хуманитарни фудбалски турнир „Петар Вујичић“. Средства са овог турнира су намењена социјално угроженим породицама и сваке године средства одлазе једној најугроженијој породици.

sportret2Како деца доживљавају спорт, врхунске спортисте и себе у спорту је важно да би им педагози физичке културе, наставници физичког васпитања и спорта и тренери приступили на прави начин и да би деца кроз бављење спортом правилно расла, развијала се и напредовала на радост њих, њихових родитеља и њихових спортских учитеља и тренера. Шта чини спорт, шта врхунске спортисте и где је спорт у целокупном друштву и окружењу деца су могла да сазнају кроз креативну интерактивну радионицу СПортрет. Како само име радионице каже деца су имала могућност да нацртају портрет свог омиљеног спорта, спортисте и свега онога што њих асоцира на њихов омиљени спорт или спортисту. Поред свог креативног рада/цртежа, деца су дописала шта чини њиховог омиљеног спортисту посебним/изузетним или која је то карактеристика неопходна да један спортиста буде најбољи у њиховом омиљеном спорту.

peticaaaПравославно спортско удружење “Свети Срб и ја” је данас на Ади Циганлији у јубиларном, петом издању свог централног годишњег догађаја: “Спортско сабрање Свете Србије”, показала на делу, да концепт: духовност, култура и спорт, дају корелативну снагу у стварању амбијента квалитетног педагошког приступа у васпитању наших најмлађих. Оно што је овде занимљиво, јесте то што су они активни чиниоци у пуном капацитету своје менталне и физичке моторике. То се данас огледало кроз њихово учешће у Светој Литургији, затим културном програму и спорту.

sss 5 dizajnСпортско Сабрање Свете Србије је манифестација од посебног значаја за Град Београд, коју са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, већ пет година организује Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС). Она је уз промовисање важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих, како је то Свјатјејши назвао кованицом ”хармонично васпитање”, до сада укупно заинтересовала и на једном месту окупила, више од 100.000 посетилаца. Прве године спортска тема је био фудбал, друге кошарка, треће тенис, а четврте краљица спортова - атлетика.

uskrs 2018Деца спортисти Свете Србије, данас су наставила обележавање великог празника Васкрсења Господњег. Након јучерашњег дана који су провели са својим најближима, данас су се после Свете Литургије, окупила у порти Храма Светог Саве и уз куцање јајима, радост и игру, позвали све своје вршњаке који су се нашли на истом месту, да заједно поделе радост празника над празницима честитајући се радосним поздравом: ”Христос Васкрсе, Заиста Христос Васкрсе!”

vaskrs18Озарени великом радошћу Васкрсења Христовог и славећи победу живота над смрћу, поздрављамо вас радосним поздравом:
Христос Васкрсе!

деца спортисти Свете Србије

drugi naslovnaНовине Српске Патријаршије: ”Православље” у најновијем броју о Светој Србији
Интервју генералног секретара Владимира Радовића, поводом јубилеја - пет година Свете Србије
(текст преносимо у целости)

Наша FaceBook страница

Наше Twitter објаве